Jak powinna smakować prawdziwa pizza?
Zryte jedzenie

Jak powinna smakować prawdziwa pizza?

W Polsce nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pizzy. Pod słowem „pizza” kryje się wiele znaczeń. Zjedz pizzę w Warszawie, w Łodzi i Krakowie, a z pewnością zrozumiesz, o czym mówię. W każdym rejonie Polski wspomniany smakołyk smakuje nieco inaczej. W okolicach Łodzi do pizzy podawane są sosy – pomidorowe i czosnkowe, natomiast w okolicach Krakowa w pizzeriach takich sosów nie podają. Zdarza się, że niektóre pizzerie jako dodatek do pizzy oferują zwykły ketchup, a jeszcze inne – smakowe oliwy. We Włoszech sosy do pizzy nie są spotykane – musisz wiedzieć, że rodowity Włoch nie tknie pizzy z sosem czosnkowym.

Smak pizzy różni się nie tylko w poszczególnych krajach czy województwach, ale także w poszczególnych dzielnicach miasta. Będąc w Warszawie zjedz pizzę w Ursusie i na Mokotowie – z pewnością zobaczysz różnicę. Zasada ta oczywiście nie dotyczy popularnych sieciówek, gdzie receptura na pizzę jest jedna.

Tak naprawdę nie istnieje jeden przepis na pizzę. Ciasto na pizzę może być cienkie, grube, chrupiące, zawijane … Opcji wyboru jest doprawdy wiele. Również kwestia dodatków jest bardzo zróżnicowana, choć w większości lokali klient może zakupić pizzę z wybranymi indywidualnie dodatkami.

Pizzę można też przyrządzić w domu. Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, a pizza jest Twoim ulubionym daniem, warto zainwestować w specjalny kamień do pizzy – przy jego użyciu pizza wychodzi niezwykle chrupiąca. Wybierając przepis na pizzę zwróć uwagę przede wszystkim na ciasto – w jego składzie nie powinno być proszku do pieczenia. Prawdziwe ciasto na pizzę robione jest na drożdżach. Bardzo ważna jest tutaj mąka – najlepsza będzie mąka włoska typ 00, jednak możesz użyć tez dowolnej pszennej, a nawet razowej lub żytniej. Nie bez znaczenia jest także użyty do pizzy ser. Zrezygnuj z żółtego sera, który jest produkowany „po taniości” z użyciem sztucznych barwników, a zamiast tego postaw na klasyczną mozzarellę. Pamiętaj także, żeby nie przesadzić z dodatkami – ich zbyt duża ilość nie pozwoli pizzy wyrosnąć i sprawi, że danie straci na chrupkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *